Hvordan skrive grøsser?

Det hender noen spør hvordan man kan finne ideer til en god grøsser.

Det enkle svaret mitt er som regel: Hva er det som skremmer deg?

Har du en fobi mot edderkopper? Hva om du en kveld oppdager at det er unormalt mange edderkopper på badet. Neste kveld er det enda flere. Kvelden etter det har de kommet seg inn på soverommet, og du kjenner en bølgende bevegelse under overmadrassen. Er det ekkelt? Jobb med det?

Er ditt verste mareritt at noe skal skje med barna? I mine øyne, som trebarnsmor, har du her en uendelighet av muligheter for å lage noe virkelig grusomt. Så sant du orker…

Uansett, når du har tenkt igjen hva du selv synes er skummelt, om det er følelsen av å bli iakttatt, lyden av føtter bak deg en mørk kveld, edderkopper eller klovner, så må du nå bruke enkelte virkemidler for å gjøre det enda skumlere.

Virkemidler kan være:

Mørke – siden vi mennesker ikke er utstyrt med gode nattlige sanser vil mørket alltid gjøre oss sårbare, og det er skummelt.

Lyder – plutselig lyder, skrapende lyder, lave lyder, høye lyder, eller til og med fraværet av lyder kan være svært skremmende brukt på riktig måte.

Følelser – dette er ofte noe av det verste. Det du merker og kjenner, men ikke kan se eller høre. Kanskje følelsen av at noen setter seg ved siden av deg i sengen uten at noen er der, eller følelsen av at noen står rett bak deg. Du vet den følelsen når ryggmusklene knytter seg litt og huden nupper seg, for du bare vet at noen står der, klar til å gripe om nakken din?

Selv synes jeg de beste grøsserhistoriene er de som spiller på alt av følelser, men jeg har alltid vært mest glad i psykisk grøss.

Utover dette er noe av det beste med grøssere at du trenger ikke ha logiske forklaringer. Spøkelser og monstre kan dukke opp uten forvarsel, men du har kanskje gjort noe for å provosere dem? Kanskje klarte du ved et uhell å bryte en eldgammel bindeformel som slipper løs krefter som ikke kan tøyles? Eller hva med den gamle damen som døde under mystiske omstendigheter, hun er kanskje ute etter hevn og går etter alle menn med brunt hår, siden det var det drapsmannen hadde?

Lykke til!

Legg igjen en kommentar